Savez je pomogao izdavanje knjige „Grlić materice“, koji je uredio prof. dr Aljoša Mandić, ginekolog Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Pored profesora Mandića u pisanju ove monografije učestvovalo je 37 lekara raznih specijalnosti.

Svečana promocija održana je 26. decembra 2016. godine u velikoj sali Skupštine Vojvodine. U predstavljanju knjige učestvovali su:

prof. dr Snežana Brkić, dekanica Medicinskog fakulteta; prof. dr Vladimir Pažin, predsednik Udruženja ginekologa Srbije; prof. dr Rajko Jović, predsednik izdavačke delatnosti Medicinskog fakulteta; prof. dr Srđan Đurđević, sa Ginekološke klinike u Novom Sadu.

O samoj monografiji govorio je glavni recenzent prof. dr Tihomir Vejinović, kao i prof. dr Mladen Prvulović, jedan od recenzenata.

Prof. dr Mladen Prvulović je izneo značaj ove knjige u preventivnoj delatnosti Saveza i nagolasio doprinos prof. dr Aljoše Mandića u aktivnostima Saveza.

Skup je u ime Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje pozdravio doc. dr Tihomir Dugandžija, pomoćnik pokrajinskog sekretara.

U sklopu promocije održana su i dva stručna predavanja. Prvo je doc. dr Tihomir Dugandžija izneo najnovije epidemiološke podatke o karcinomu grlića materice, a zatim je prof. dr Živka Eri govorila o skriningu ovog karcinoma.

Upravni odbor Saveza je doneo odluku da sve monografije „Grlić materice“ koje je Savez dobio od autora distribuira za potrebe stručnih biblioteka Domova zdravlja Vojvodine.