Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka je zajedno sa zaposlenima Instituta za onkologiju Vojvodine – Sremska Kamenica obeležio Svetski dan borbe protiv raka.

SLO26800

Ovaj dan se obeležava svugde u svetu sa ciljem da se ljudi što bolje upoznaju sa rizicima od nastanka bolesti, ali i načinima prevencije jer svake godine u svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od raka oboli oko 12 miliona ljudi.

IMG 3051

Broj obolelih i umrlih od malignih oboljenja u našoj zemlji je u poslednjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. U Srbiji svake godine od raka oboli oko 30.000 osoba, a 20.000 godišnje umre, što je poražavajuća činjenica imajući u vidu da je jedna trećina svih malignih tumora preventabilna. Muškarci najčešće obolevaju od raka pluća, prostate, kolona i rektuma. Maligni proces kod žena je najčešće lokalizovan na dojci, grliću materice, plućima, kolonu i rektumu.

IMG 3045

Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka i Instituta za onkologiju Vojvodine – Sremska Kamenica vas i ovog puta podseća da budete u prednosti i OBAVITE kontrolni pregled.

Najčešća maligna oboljenja su izlečiva u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se rano otkriju. Sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti, stoga ima značajnu ulogu, te je važno obaviti:

– Ginekološki pregled jednom godišnje,

– Samopregled dojke jednom mesečno i ultrazvuk jednom godišnje,

– Posle 45. godine, svake druge godine mamografiju,

– Posle 50. godine, skrining test ili pregled debelog creva,

– Posle 50. godine, skrining test ili pregled prostate,

– Pratiti svoju kožu i za svaku promenu na vreme se obratiti lekaru.