Povodom “Nacionalnog meseca borbe protiv raka”, Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka je 26.02.2015. godine, u prostorijama Ministarstva prosvete RS – školska uprava, održao Konferenciju za štampu.

U uvodnom delu konferencije govorio je predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka – prof. Dušan Radulović.

IMG 1552 33

Predsednik je prisutnim novinarima predstavio osnovne ciljeve Saveza i program “Nacionalnog meseca borbe protiv raka”, stavljajući akcenat na edukaciju o malignim bolestima, prevenciju i važnosti kontrolnih pregleda.

IMG 1547 33

Naime, broj obolelih i umrlih od malignih oboljenja u našoj zemlji je u poslednjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Primarna prevencija raka nije uvek moguća: još uvek nam svi uzročnici nisu poznati ili nismo uvek u mogućnosti da ih izbegnemo. Zbog toga, veliki značaj ima tzv. sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti, te su naši eminentni stručnjaci govorili o prevenciji, dijagnostici i terapiji na teme:

           

  1. Akademik prof. dr Petar Drača

Tema: ”Prevencija, dijagnostika i terapija karcinoma grlića materice i tela materice”

  1. Akademik prof. dr Milan Breberina

Tema: “Prevencija, dijagnostika i terapija karcinoma dojke”

  1. Prof. dr Mladen Prvulović

Tema: “Savremena imidžing dijagnostika malignih tumora”

  1. Prof. dr Jasna Mihailović

Tema: “Prevencija, dijagnostika i terapija karcinoma štitaste žlezde”

  1. Doc. dr Milka Popović

Tema: „Uloga ishrane u prevenciji malignih bolesti“

  1. dr Dejan Jovanović

Tema: „Pušenje i zdravlje“

Eminentni stručnjaci, saradnici Saveza naveli su da u Srbiji svake godine od raka oboli oko 30.000 osoba od karcinoma raznih lokacija, od kojih, 20.000 godišnje umre, što je poražavajuća činjenica imajući u vidu da je jedna trećina svih malignih tumora preventabilna. Muškarci najčešće obolevaju od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Maligni process kod žena je najčešće lokalizovan na dojci, grliću materice, plućima i kolonu i rektumu.

IMG 1556 33

Najčešća maligna oboljenja, ako se rano otkriju, izlečiva su u više od 90 odsto slučajeva, poručili su stručnjaci, apelujući na redovne kontrolne preglede i usvajanje zdravih stilova života.

IMG 1526 33

Ovom prilikom predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka najavio je niz zdravstveno – preventivnih savetovanja u cilju pravilnog informisanja o prevenciji malignih bolesti, rizicima koji doprinose nastanku bolesti, kao i zdravstvenom prosvećivanju uopšte.

Novi Sad, 03.03.2015.

Predsednik Saveza:

Prof. Dušan Radulović