Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka je organizovao vrlo značajno zdravstveno-preventivnosavetovanje o karcinomima raznih lokacija 06.12.2014.godine u specijalnoj banji za rehabilitaciju Banja Kanjiža, kao jedan od vidova podrške Nacionalnom skrining programu „Srbija protiv raka“. 

IMG 1269 IMG 1287        

Briga o zdravlju jedini je način borbe sa ovom opakom bolešću, vođeni velikom mudrošću da je „Bolje sprečiti nego lečiti“, što je ujedno i moto Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka.

IMG 1293 IMG 1317

Cilj ovog skupa bilo je skretanje paҗnje građanima Kanjiže i Potisja o važnosti skrining pregleda i očuvanja zdravlja, kao i uspostavljanje saradnje sa predstavnicima skupština opština na teritoriji Vojvodine putem aktivne diskusije i razmene iskustava.

IMG 1320 IMG 1406

Na zdravstveno-preventivnom savetovanju prisustvovali su predstavnici Saveza i specijalne banje za rehabilitaciju Banje Kanjiže, lokalnih skupština opština, volonteri –saradnici Saveza,priznati stručnjaci i medicinski radnici,budući sradnici iz opšte bolnice Senta na čelu sa dr Eržebet Sabo, kaoi obični građani.

IMG 1341 IMG 1358

Ovo značajnosavetovanje otvorio je predsednik Savezadruštava Vojvodine za borbu protiv raka – prof. Dušan Radulović.i direktor specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Kanjiža – dr med. Slobodanka Drndarski.

IMG 1408 IMG 1416

Nakon pozdravnih reči predsednika ove dve značajne institucije,usledila su zdravstveno-preventivna savetovanja naših eminentnih stručnjaka na sledeće teme:

 1. “Aktivnost i uloga Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka na planu prevencije karcinoma različitih lokacija, borbe protiv pušenja i zaštite životne sredine“

– prof. Dušan Radulović

 1. Prevencija, dijagnostika i terapija karcinoma dojke
  – akademik prof. Milan Breberina
 2. Prevencija i dijagnostika raka grlića materice
  – prof. dr Artur Bjelica
 3. Prevencija i dijagnostika karcinoma debelog creva
  – mr sci. med. dr Siniša Crnogorac
 4. Preporuke o ishrani i zdravlju za prevenciju raka”
  – prof. dr Mladen Prvulović, onkolog

Nakon ovih izlaganja ostavljen je prostor, učesnicima skupa za razmenu iskustava, predloga i ideja za buduće zajedničko delovanje u ovoj oblasti, unapređenju kulture, podizanju nivoa svesti o malignim bolestima, načinu prevencije i usvajanju zdravih navika.

Predsednik Saveza:                        

Prof. Dušan Radulović