ZDRAVSTVENO – PREVENTIVNO SAVETOVANJE I PROMOCIJA EDICIJE

“PREPORUKE O ISHRANI I ZDRAVLJU ZA PREVENCIJU RAKA”

POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA HRANE U SUBOTICI

Povodom Svetskog dana hrane, koji se obeležava svake godine 16. oktobra, na dan osnivanja FAO (Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu) i meseca pravilne ishrane, Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka je sa Društvom za borbu protiv raka grada Subotice, koji je u saradnji sa Domom zdravlja Subotica, Zavodom za javno zdravlje Subotica i Crvenim krstom Subotica, obeležio brojnim aktivnostima.

  IMG 1220  

Naime, Svetski dan hrane obeležava se od 1980. godine zbog značaja hrane, kao preduslova ljudskog opstanka i blagostanja, dok je mesec oktobar, mesec pravilne ishrane. Tim povodom, Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka i Društvo za borbu protiv raka grada Subotice, organizovali su zdravstveno-preventivno savetovanje i promociju edicije “Preporuke o ishrani i zdravlju za prevenciju raka” koju je priredio eminentni prof. dr Mladena Prvulović, u prostorijama Društva lekara Vojvodine srpskog lekarskog društva u Subotici.

IMG 1222 

Principi dobrog zdravlja i života postoje od pre više hiljada godina, ali su ljudi prestali da ih čitaju i slušaju. Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka od svog osnivanja kontinuirano radi na unapređenju zdravstvene kulture i zdravstvenom prosvećivanju, a pravilna ishrana važan je vid preventivnog delovanja u sprečavanju nastanka malignih bolesti.

IMG 1233 IMG 1235

 IMG 1237 IMG 1244

Zdravstveno – preventivno savetovanje otvorili su predsednik Društva za borbu protiv raka grada Subotica prim. dr master sci. med. Ljiljana Miljački i predsednik Saveza društava za borbu protiv raka Vojvodine prof. Dušan Radulović. Zatim je prof. dr Mladen Prvulović, sa Instituta za onkologiju Vojvodine, promovisao ediciju Saveza: “Preporuke o ishrani i zdravlju za prevenciju raka”, koji je ujedno recenzent i autor edicije.  Prof. dr Mladen Prvulović je izneo važne savete o uravnoteženoj, raznovrsnoj i pravilnoj ishrani kao temelju zdravlja. Dr Verica Dronjak, specijalista opšte medicine održala je značajno predavanje na temu „Značaj pravilne ishrane u prevenciji i nastanku malignih bolesti”.

IMG 1240

Zdravstveno – edukativnom savetovanju i promociji edicije “Preporuke o ishrani i zdravlju za prevenciju raka”  prisustvovalo je oko 70 lekara.

Važni saveti i preporuke za pravilnu ishranu koji su dati na ovom dešavanju su jednostavni i vrlo primenljivi: raznovrsnost, uobročenost i umerenost.

Raznovrsna ishrana je uslov da u organizam unesemo sve neophodne nutritivne sastojke. Uobročenost je preporuka da hranu unosimo u određenim vremenskim intervalima. Unos čestih i količinski manjih obroka odgovara našem organizmu, pa je tako lakše varenje, a iskoristljivost hranljivih sastojaka veća. Jesti umereno znači jesti u skladu sa svojim potrebama, koje, pak zavise od: pola, godina starosti, fizičke aktivnosti, klimatskih uslova itd. Raznovrsna ishrana podrazumeva unos različitih namirnica, ali i unos istih namirnica spremljenih na drugačije načine.

Zaključak obeležavanja ovakve manifestacije je, da je uz korekciju nutritivnih navika, neophodno svakodenvno praktikovati umerenu fizičku aktivnost, eliminisati stres i druge faktore rizika.

Predsednik:

Dušan Radulović

Novi Sad, 30.10.2014.