Blic

Otkriće naučnika iz Melburna: Rak nam svakodnevno preti ali ga pobeđuje naš imuni sistem

Naše ćelije svakodnevno trpe spontane promene koje bi lako mogle da prerastu u rak, da nije našeg imunog sistema, otkrili su naučnici iz Melburna.

Tim istraživača sa Univerziteta “Volter i Elajza Hol” otkrili su da imuni sistem eliminiše potencijalno kancerogene ćelije u njihovoj ranoj fazi, pre nego što se razviju u limfom (maligno oboljenje limfocita). Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu “Nature Medicine”.

Naučnici su bili iznenađeni saznanjem da se spontane promene ćelija dešavaju veoma često. Oni se nadaju da će pomenuto otkriće pomoći lekarima da rano otkriju koji pacijenti su pod rizikom od limfoma.

– Ćelije svakog od nas trpe spontane mutacije. To je rezultat njihove normalne funkcije. Pravo je čudo što limfomi ne pogađaju veći broj ljudi – istakao je dr Aksel Kalis koji je učestvovao u istraživanju.

Naučnici su do otkrića došli tako što su blokirali T ćelije i smanjili aktivnost imunog sistema, što je dovelo do toga da se limfom razvije za nekoliko nedelja. Da je imuni sistem radio kako treba, za razvoj tumora bile bi potrebne godine.

– Izgleda da je naš imunitet bolje opremljen nego što smo mislili – rekao je dr Kalis.