Informacija o realizovanom edukativnom savetovanju preventivnog karaktera povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka 04.02.2012. godine.

Savetovanje je održano u Novom Sadu u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” pod nazivom: Prevencija i edukacija o karcinomima raznih loklaizacija sa akcentom na rak dojke, rak grlića materice i raku debelog creva.

Predavači su bili entuzijasti, volonteri i članovi Saveza: prim.dr Božica Vujošević, prof.dr Milan Breberina i akademik prof.dr Petar Drača.
Savetovanju su prisustvovali profesori, učenici Gimnazije kao i zainterersovani Novosađani, koji su tom prilikom  upoznati o osnovnim elementima prevencije, dijagnostike i lečenja obolevanja od raka.
Prisutnima su podeljene prigodne edicije-izdanja Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka kao edukativni materijal.
Ovom prilikom se  zavaljujemo direktoru Gimnazije, Radomiru Stojkoviću koji nam je omogućio da realizujemo ovu značajnu manifestaciju.

Ujedno prenosimo i sledeću informaciju:

U Srbiji u porastu broj obolelih od raka pluća

Beta | 07. 02. 2012. – 11:21h

Broj obolelih od raka pluća u Srbiji u stalnom je porastu, a samo tokom 2010. godine to oboljenje je otkriveno kod oko 6.400 ljudi, podaci su Međunarodne agencije za istraživanje raka (Globocan).

Broj novoobolelih se iz godine u godinu u Srbiji povećava za oko 100 osoba, a reč je o veoma čestom malignom oboljenju sa visokom stopom smrtnosti koje je zastupljenije kod muškaraca.

Zdravstvena udruženja su tim povodom pokrenula kampanju “Tvoja pluća, tvoja odluka” koja će u narednom periodu biti realizovana nizom manifestacija i akcija, u cilju podizanja svesti građana o važnosti preventivnih pregleda.